Yhteystiedot:
Valonsäde Nuorisoseura r.y.
Puheenjohtaja 0400 856101
Sihteeri 0400 358 258
Sijainti:
Tuulennousu 6, 47350 Kimonkylä
KATSO Historiaa -alavalikosta LAHTI- lehden selostus talon vihkijäisjuhlasta vuodelta 1909
————————————————————————————————
Ns:n 110 v juhlaa vietettiin lauantaina 14.1.-12.
Kuvassa Porlammin Ns Soihdun edustajat onnittelemassa.
###################################################################
20.09. -09
Valola täyttyi talon 100 v. juhlalounaan merkeissä.
Lounastajia oli saapunut omalta että naapurikyliltä.
”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
VALONSÄDE NUORISOSEURA ry. KIMONKYLÄ
HISTORIAA (pieni oppimäärä)
TOIMINTAA JO REIPPAASTI YLI 100 VUOTTA
Jatkuvaa toimintaa seuralla on ollut jo yli sadan vuoden ajan. Pöytäkirjoista on muutama päässyt katoamaan ajan aalloissa, mutta muita dokumentteja on olemassa joilla on voitu paikantaa toimihenkilöt sekä näytöt siitä että seura ollut ns ”elävä” ja toimiva koko historiansa ajan. Vaikka vaikeitakin aikoja on koettu mutta aina on pystytty vähintään toiminnalliset rutiiniasiat hoitamaan.
LYHYT HISTORIA
Valonsäde Nuorisoseura on perustettu varsinaisesti joulukuussa 1901 mutta kirjattu viralliseksi perustamispäiväksi 6.1.1902 jolloin pidettiin virallinen avausjuhla. Seuran perustajajäseniä olivat Johannes ja Matti Ollila, Erik Salmenvuori Emil Pietala, Wiktor Hemmilä, Anders Katajala, Juho Tähtinen, Hilda Lehtinen ja Hilma Yrjölä. Seuran ensimmäisinä esimiehinä toimivat Erik Salmenvuori ja Emil Pietala. Salmenvuoren muutettua melko pian perustamisen jälkeen pois paikkakunnalta Pietala, oli eräs seuran vahvimmista vaikuttajista yli 50 vuoden ajan, hän toimi myös Kimonkylän kansakoulun opettajana 33 vuotta aina 1946 saakka.
Seuranäyttämötyö on ollut eräs seuran vilkkaimmista toimialueista, seuran erilaisista lähteistä löytyy n. 220 esitettyä näytelmää kuluneiden vuosien ajoilta. Aina sotavuosiin saakka esitettiin yleisesti useita näytelmiä vuosittain. Näytelmäharrastusta jatkettiin sotien jälkeen aina 1960 luvulle saakka, jonka jälkeen seurasi seuranäyttämötyössä parinkymmenen vuoden pituinen seesteisempi kausi. Jälleen 1980 luvulla innostus virisi uudelleen ja talolla saatiin jälleen seurata omaa näyttämötuotantoa usean vuoden ajan.
TÄNÄÄN
Vuonna 2019 seuran puheenjohtajana toimii Anni Simola.
Nuorisoseuran toimintaa voidaan pitää kutakuinkin vilkkaana. Seurantalolla on erilaista toimintaa ja harrastusta, varsinkin talvikautena käyttö on lähes päivittäistä. Talolla kokoontuu viikoittain mm. kansalaisopiston, lentopalloilijain ja nuorisokerhon harrasteryhmiä.
Kimonkylän nuorisoseuralla on pitkät perinteet kesäteatteritoiminnassa
Kesällä 2003 rakensimme talkoovoimin kesäteatterinäyttämön Lapinjärven kirkonkylään Hotelli Hanhen rantaan. Menestyksellä on esitetty 2003 Tatu ja Aino Pekkarisen kirjoittaman ja Keijo Romppaisen ohjaaman laulunäytelmän KALLE AALTOSEN MORSIAN, sekä 2004 Reino Helismaan ME TULEMME TAAS, kesällä 2005 esitimme KAUNIS VEERA laulunäytelmää. Vuoden 2006 suvena ohjelmistossa oli Tatu Pekkarisen farssi VIHTORIN HARHA-ASKEL. Esityksiä suosivat niin säänhaltijat kuin yleisökin. Kesällä 2007 esitettiin Aimo Vuorisen kirjoittama VOTKATURISTIT, edelleen Keijo Romppaisen ohjaamana. Mieleen muistuteltiin neukkunostalgian ”hienoimpia hetkiä”????? Tätä kesää säänhaltijat eivät enää suosineet samalla tavoin kuin aikaisempina oli tapahtunut.
Vuosina 2008 ja 2009 pidettiin välivuodet teatteriharrastuksesta.
Kesällä 2010 palattiin kuvioihin ja tuolloin nähtiin teatterilavalla kaikkiaan kolme erilaista esitystä. Lapinjärven kesäteatterin teatterikesässä esitettiin ensiksi Raimo Suurosen MOOSEKSEN PENNINPYÖRITYS, jonka ensi-ilta oli 29.6 heti juhannuksen jälkeen. Seuraava ensi-iltan 3.7, jolloin helsinkiläinen Lähiöteatteri esitti koko perheen näytelmän KEISARIN UUDET VAATTEET. Kolmas ensi-ilta 16.7, niin ikään Lähiöteatterin tuotantoa ollut Ludwig Holmbergin JEPPE NIILONPOIKA, oli viimeinen yli kuukauden kestäneen teatterikesä kokonaisuuden.
Kesän 2011 kesäteatterissa esitettiin UUNO TURHAPURO ja VIIMEINEN TUOMIO, jossa pääosan esittäjän arvioitiin, joissakin lehtikritiikeissä, ylitäneen jopa esikuvansa suoritukset?
Kaikkiaan jo kohta kymmen vuotta täyttävän lavahankkeen tarkoitus on olla erilaisten yhteisöjen ja seurojen tilaisuuksien pitopaikkana aina kun se vain on mahdollista. Lavaa voi käyttää kaikki sellaiset yhteisöt joille paikka vain sopii, ja kun se ei ole varattuna nuorisoseuran omien tai hotelli Hanhen hankkeiden tekemiseen.
Vuoden 2011 jälkeen Kimonkylän kesäteatteri on ollut tauolla. Vuonna 2016 toteutettiin kylän lasten ja nuorten kanssa satunäytelmä Adalminan helmi. Janne-Tapani Simola käsikirjoitti ja ohjasi tunnin mittaisen näytelmän, joka esitettiin Valolassa neljä kertaa. Mukana oli iso joukko taitavia nuoria ja muutama aikuinen mm. mummon ja kuninkaallisten rooleissa. Näytelmän musiikki oli Henna Niemisen käsialaa.
SEURANTALO.
Kimonkylän Ns. talo Valola on rakennettu 1908 – 09, joten talo on myös yli 100 vuoden ajan toiminut kylän keskeisenä kokoontumispaikkana. Taloa on vuosikymmenten varrella korjattu ja remontoitu useasti. Viimeksi taloa on suuremmin remontoitu 1980 luvulla jolloin taloa laajennettiin rakentamalla uudet sosiaali- ja keittiötilat. Kesällä 2007 uudistettiin lämmitysjärjestelmää asentamalla ilmalämpöpumppu. Yleisiä tilaisuuksia voidaan järjestää 220 henkilön määrälle saakka.
Keittiö on varustettu kylmiöllä, suurtalousliedellä ja tehokkaalla astianpesukoneella. Tottakai varustukseen kuuluvat myöskin kahvinkeittimet ja mikroaaltouuni. Tarvittaessa seuran emännät hoitelevat ammattitaidolla juhlayleisöjen ravitsemustarpeita sopimuksien mukaan.
Nuorisoseuran oman käytön ohella seurantalo on myös kylän kaikkien muidenkin seurojen ja toimintojen monitoimikeskus.
Talo on mm. kylän lentopalloilijoiden, näytelmäharjoitusten, jumppaajien, Kimonkylän laulajien, lastenkerhojen, erilaisten kokouksien ja koulutustilaisuuksien keskeisenä toimipaikkana.
LENTOPALLON PELAAMINEN ON PERINNE.
Muuta perinteistä harrastustoimintaa ovat miesten lentopalloillat talolla torstaisin. Nämä palloiluillat ovat olleet suosittuja aina 1950-luvulta saakka. Ajoittain vuosien saatossa on lentopalloilua harrastettu kilpailumielessä keskusseuran alueella, joskus jopa saatu hiukan menestystakin tällä tasolla. Tällä hetkellä pallo saa kyytiä kuntoilu ja seurustelutasolla. Tärkeätä pelaajille kuin kyläläisille yleensä on myös ns. symposium pelien jälkeen jolloin asiat järjestetään raiteilleen. Uutta lentisrintamalla on nyt kesällä 2006 seuriksen pihaan rakennettu beach volley kenttä jossa voi pelata tätä lentopallon muotoa ja ponnistella pehmeässä hiekassa. Lämpöisinä kesäiltoina tai kuumina kesäpäivinä hiki irtoaa nopeasti sekä kunto kohenee ihan mukavalla tavalla.